Land Art - Pieter Janszoon Saenredam Project    - De Piieter Janszoon Saneredam Stcihting te Barendrecht Nederland.

 

Pieter Janszoon Saenredam Stichting

 

floating sculptures

 

Op 12 september is het 30-jarig bestaan van het Saenredam-eiland gevierd. Daarbij zijn twee Floating Sculptures op feestelijke wijze in het water afgemeerd. De kunstwerken geven door hun drijvend vermogen een dynamisch beeld. Door de wind en de veranderende lichtval in de loop van een etmaal is steeds een ander beeld zichtbaar op het water bij het Saenredam-eiland. Hierdoor roepen de Floating Sculptures vragen op over het ontwerp en de betekenis van deze kunstwerken.

Het ontwerp is een hommage aan de kunstenaar Pieter Jansz. Saenredam. Hij was de eerste kunstschilder die bestaande kerkinterieurs tot onderwerp nam, waarbij hij het lijnperspectief meesterlijk toepaste. Zijn verfijnde schilderijen stralen sfeergevoel, ruimte en serene rust uit. De tijdelijke kunstwerken, ontworpen door Oscar Abraham Pabon maken ook gebruik van deze technieken. Samen met het Saenredam -eiland verwijzen deze naar de werken van Saenredam.

 

<< Saenredam project - floating sculptures van Oscar Abraham Pabón.
De floating sculptures van Oscar Abraham Pabón.

 

Na de feestelijke muzikale presentatie van de twee “Floating Sculptures” bij het ‘wilgeneiland’ trotseren de drijvende kunstwerken alle novemberstormen.
Leerlingen van het Dalton Lyceum en het Farelcollege verwerken een lesbrief in kunstzinnige prestaties. Die worden van 10 tot 12 december tentoongesteld.
De expositie van het werk van de kunstenaar Oscar Pabon is nog te bezichtigen in Bergarde Galleries tot en met 5 december.
Op zaterdag 12 december zullen daar de “Floating Sculptures” ceremonieel te water worden gedragen op het landgoed “Het Buitenland” te Heerjansdam.

De publieksactiviteiten, georganiseerd door de Stichting Pieter Janszoon Saenredam en Bergarde Galleries, ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van het Saenredamproject, een landart-project van internationale betekenis, worden hiermee voltooid.
De drijvende kunstwerken op de waterpartij aan de Jacoba Pompevliet in Barendrecht zijn een eye-catcher voor alle voorbijgangers. De bewoners in de omgeving vinden het jammer dat ze al op 11 december zullen verdwijnen. Maar dat was de bedoeling: het zijn tijdelijke kunstwerken, die bij vorst en schaatsen op de plas te kwetsbaar en hinderlijk zouden zijn. Ze worden overgebracht naar het landgoed “Het Buitenland”, Buitenland 1 te Heerjansdam, particulier maar vrij toegankelijk terrein bij Bergarde Galleries.
Zaterdagmiddag 12 december om 15.00 uur worden ze op een bijzondere wijze daar publiekelijk te water gelaten. Tot ze eens door weer en wind zullen vergaan!

In Bergarde Galleries zijn tot en met 5 december nog de vier schaalmodellen van de “Floating Sculptures” en ander bijzonder ruimtelijk- en grafisch werk van de 31 jarige beeldend kunstenaar Oscar Abraham Pabon Morales uit Venezuela te zien. En de real-life webcam projectie van de met de wind meedraaiende sculpturen bij het eiland.

De leerlingen van de drie havo-3 klassen van het Farelcollege zijn al wekenlang o.l.v. hun docent Jos Crezée bezig om geheimzinnige kubussen te maken in reactie op het centrumobject van het ‘wilgeneiland’ en tekeningen n.a.l.v. de kerkinterieus van Saenredam. Dit doet ook de vwo-4 klas van het Dalton Lyceum o.l.v. mw. Hagar Mercedes le Pair. Dit belooft wat!
Hun werkstukken worden van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 december van 11- 17 uur geëxposeerd in Bergarde Galleries. Op zaterdag is er om 15.45 de prijsuitreiking, aansluitend aan de happening buiten.

 

Belangstellenden zijn bij dit alles hartelijk welkom. Zie ook www.bergarde.com

 

alle wekelijkse opnamen van de floating sculptures op Barendrecht Bruist